روان شناسی و مشاوره قصه زندگی (کودک و نوجوان)

روان شناسی و مشاوره  قصه زندگی (کودک و نوجوان)

پرواز را بیاموز

آخرین مطالب

۳ مطلب در ارديبهشت ۱۴۰۲ ثبت شده است

هنردرمانی در کودکان

جمعه, ۲۹ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۱۰:۰۳ ق.ظ


اضطراب و هنر درمانی




مقدمه


    به طور معمول در کودکان پیش دبستانی و جود دارد اضطراب است اضطراب شایعترین واکنش به عوامل تنش ز است و مفهوم پیچیده ایست؛ که با متغیرهای شخصیتی ویژگیهای بیولوژیک، تاثیرات فرهنگی تاثیرات آموزش و پرورش و اثرات الگوهای تربیتی ارتباط دارد (شیرزاد، ۱۳۹۴). اضطراب در کودکان به صورتهای مختلف خود را نشان میدهد. شب ادراری، اختلال در خواب و تغذیه از تظاهرات اضطراب میباشد. تشخیص عوامل خطر ایجاد اضطراب پیش از رویه های درمانی تهاجمی یا جراحی بسیار مهم میباشد بارها گفته شده که کودکان بسیار آسیب پذیر تر از بزرگسالان میباشند. در این میان کودکان ۵-۱ ساله بیشترین احتمال را برای ایجاد اضطراب دارند مک کین ، ۲۰۰۱). اضطراب کودک و اختلالهای آن مبتنی بر اختلالهای دلبستگی تعریف می شود. پژوهشگران تاکید بسیاری بر تاثیر روابط دلبستگی دوران کودکی و شیوه مراقبت دوران کودکی (بنت و استیرلینگ، ۱۹۹۸) بر رشد اضطراب و روند تحولی اختلالهای اضطرابی داشته اند.




پژوهش ها نشان داده اند هنر درمانی بر پایه نقاشی میتواند باعث کاهش اضطراب، افسردگی و پرخاشگری در کودکان شود. از جمله پژوهش کاتز، ها ماما (۲۰۱۳) نشان میدهد که کودکان نسبت به بزرگسالان خزانه لغات محدودی برای بیان تجارب هیجانی خود دارند، نقاشی می تواند به عنوان زبانی برای برون ریزی هیجاناتی نظیر پرخاشگری باشد. همچنین پیفالو و همکاران (۲۰۰۶) در مطالعه طولی ۴ ساله دریافتند که ترکیب هنر درمانی و درمان شناختی رفتاری به صورت گروهی در کاهش علائم اختلال استرس پس از سانحه از جمله (اضطراب در کودکانی که مورد تجاوز جنسی قرار گرفته اند، موثر است.


پرین اسمیت ویل (۲۰۰۰) مشاهده کردند که نشانه های اضطراب کودکان در نمودهای استعاره ای مانند :بازی، نقاشی و تعریف کردن داستان بروز پیدا می کند. جنگی قوجه بیگلو، شیر آبادی، جانی (۱۳۹۴) در پژوهشی به بررسی اثربخشی هنردرمانی بـر پـایـه نقاشی درمانی در کاهش اضطراب کودکان دچار لکنت زبان پرداختند، نتایج نشان داد که هنر درمانی بر پایه نقاشی درمانی روش موثری در کاهش اضطراب دارای کودکان دچار لکنت زبان میباشد در پژوهشی ،رضایی خدابخشی کولایی، تقوایی (۱۳۹۴) به بررسی اثر بخشی نقاشی درمانی بر کاهش اضطراب و پرخاشگری دانش آموزان دبستانی پسر دارای اختلالات برونی سازی شده پرداختند، نتایج نشان داد که نقاشی درمانی در بهبود مشکلات رفتاری چون اختلالات برون سازی شده در دانش آموزان دبستانی مؤثر است. همچنین غلام زاده و همکاران (۱۳۹۴) در پژوهشی نشان دادند که هنر درمانی بر پایه نقاشی درمانی در کاهش علائم اختلال فوبی خاص پسران ۱۲-۷ ساله مؤثر است.


یکی از روشهای درمانی نسبتاً جدید که میتوان از آن در درمان اختلالات کودکان استفاده کرد هنر درمانی بر پایه نقاشی است. هنر درمانی یک روش ایجاد شده برای سلامت روان است که از روش خلاق ایجاد هنر برای رشد و ارتقاء سلامت جسمی، روانی و هیجانی اشخاص در همه سنین استفاده می.کند این روش بر اساس این باور پایه گذاری شده است که فرایند خلاق به کار گرفته شده دربیان حال از طریق هنر به افراد کمک میکند که تعارضات و مشکلات را حل کنند و مهارتهای بین فردی مدیریت رفتار، کاهش اضطراب، افزایش عزت نفس و خودآگاهی را گسترش داده به بینش دست یابند (خدر، ۲۰۱۳).


از جمله شاخه های هنر نقاشی است. نقاشی عبارت است از ترسیم خودانگیخته تصاویر که فرصتهایی برای ارتباط و بیان غیر کلامی فراهم میکند (آیوریچ ،۲۰۰۹). در واقع با ابزاری چون نقاشی کودک همه مسائل زندگی خودرا به تجربه در آورده، خود رامی آزماید و خویشتن را بنا میکند خطوط ترسیمی انعکاسی از دنیای عاطفی و هیجانی اوست و نقاشی به منزله جهانی است که به منزله جهانی است که به موازات افزایش هوشیاری و دگرگونیهای کودک متحول میگردد



نقاشی از دیدگاه روان شناسی:


به اعتقاد بسیاری از روان شناسان این نوع نقاشی های ناخودآگاه نمایانگر درون و افکار ما هستند که به دور از محدودیت های ذهن آگاهمان پدید می آیند و اسرار ناگفته ای از شخصیت ما را به تصویر می کشند ؛ آرزوها ، امیال ، ترس ها و رؤیاهای نهفته ای که هیچ گاه نتوانسته ایم آنها را بر زبان بیاوریم .


در نقاشی همانند خواب و رویا، کودک خود را از ممنوعیت ها رها می سازد و با ما در حالتی ناخودآگاه درباره مسائل، کشفیات و دلهره هایش صحبت می کند به همین دلیل اگر آموزش نقاشی را بر پایه تصحیح نقاشی قرار دهیم و در آن به کودکان از سنین پایین تمرین کپی و تقلید کردن را بیاموزیم اشتباه بزرگی مرتکب شده ایم. از دیدگاه نظریه روانکاوی نقاشی به منزله فعالیتی بالینی – فرافکنی است یعنی از طریق نقاشی فرد می تواند آنچه را که در ضمیر ناخودآگاه دارد و احتمالاً باعث ناراحتی و اضطرابش می شود را بیان کند



پدیده اضطراب و استرس از نظر روانشناسی


از لحاظ روانشناسی همه استرس ها بد و غیر مطلوب نیستند.

گاهی استرس به عنوان یک عامل هشدار دهنده از بروز مشکل و خطری می تواند برای فرد تا حد کمی مفید باشد.

اما چنانچه شدت هیجان زیاد شده به طوریکه نوعی واکنش منفی و بی قراری و اضطراب را در فرد به وجود آورد، نیاز به راهکار و درمان دارد.

یکی از مواردی که می تواند در کاهش اضطراب نقش چشمگیری داشته باشد نقاشی است.

زیرا هر چیزی که بتواند به نوعی فرد را با عامل استرس روبرو کند می تواند باعث ایجاد حس آرامش در فرد نیز شود.

آموزش نقاشی و تجسم خلاق


با نقاشی شما می توانید چیزهایی که در ذهن برای خلق آرزوهایتان خلق کنید. در واقع نقاشی علاوه بر آنکه بر کار ضمیر ناخودآگاه برای بیرون کشیدن مسایل و اطلاعات آزار دهنده ای که در گذشته داشتید کمک کند، همچنین می تواند بر قدرت ذهن و قوه تخیل شما نیز تاثیر مثبتی داشته باشد.

در واقع با نقاشی کردن خلاقیت شما افزایش پیدا می کند، و از لحاظ روانشناسی موفقیت تقویت خلاقیت می تواند در خلق آرزوهایتان نیز شما را یاری دهد.

بنابراین بهتر است که از کودکی فرزندان خود را به نقاشی و طراحی آنچه که در ذهنشان است ترغیب و تشویق کنید.


زیرا که کودک علاوه بر آموختن نقاشی، درک تازه ای از زندگی و مسایل آن پیدا می کند، و هنگامی که بتواند آنچه در ذهن دارد را بر روی صفحه کاغذ بیاورد بهتر می تواند در مورد موضوعاتی که باعث ترس و نگرانی اش شده نیز عکس العمل بهتری از خود نشان دهد.


نقاشی درمانی


نقاشی درمانی یکی از روش های نوین درمانی و بهبودکیفیت زندگی افراد می باشد.این روش به خصوص برای کودکان که ارتباط گیری کلامی با آن ها سخت تر است،باعث آشنایی بیشتر با دنیای آن ها می شود

هدف نقاشی درمانی فراهم آوردن فرصتی برای افراد بود تا از طریق رنگ ها و خطوط؛ احساسات،عواطف،نیازها و حتی دانسته های خود را آزادانه و به نحوی که مایل هستند بیان کنند.نقاشی مانند پلی میان دنیای درون و واقعیت های بیرونی قرار می گیرد.نقاشی بیش از آن که در تشخیص اختلال های روانی بزرگسالان مفید باشد،در شناخت و درمان مشکلات کودکان سازش نیافته،پرخاشگر و بیقرار مناسب تر است و برای این گونه کودکان زمینه ای فراهم می کند تا قابلیت و خلاقیت خود را بروز دهند.در فرایند نقاشی کودک در قالب یک اثر چیزی بیشتر از یک محصول به ما نشان می دهد،درواقع او بخشی از خود را به می نمایاند.


فواید نقاشی درمانی


بهبود مدیریت خود


کم کردن نشانه های افسردگی


بهبود مهارت های ارتباطی


کاهش استرس


نشان دادن تروماهای گذشته


بهود مهارت های حل مسئله


ایجاد عزت نفس


کاهش دادن علائم مریضی جسمانی


فراهم نمودن یک حواس پرتی مثبت برای فراموش کردن موقتی مشکلات و تجدید انرژی


نقاشی درمانی در کودکان


نقاشی یکی از راه های ورود به دنیای کودکان است.درواقع ارتباط گیری با کودکان سخت تر از بزرگسالان می باشد و نقاشی می تواند باعث برون ریزی احساسات کودکان و بیان فکرها،تخیلات و آرزوهای آنان باشد.هر شکلی که کودک می کشد و رنگی که به کار می برد می تواند نشان دهنده ی قسمتی از دنیای او و تجربیاتش باشد.تفسیر نقاشی کودکان فقط با استفاده از خود نقاشی صورت نمی گیرد بلکه روایت هایی که خود کودکان از نقاشی ها دارند می تواند کمک کننده به فهم بیشتر دنیای آن ها باشد.


نقاشی فقط برای تشخیص مشکل در کودکان به کار نمی رود.نقاشی زیردسته های مهارت های هنری است که کمک کننده به رشد شناختی و هیجانی فرد هستند.هم چنین نقاشی درمانی به کودکان کمک می کند تا حرف هایی را که نمی توانند تعریف کنند را رسم کنند و در نتیجه برآرام تر شدن و تخلیه ی خشم آن هاموثر می باشد.


هم چنین نقاشی درمانی در کودکان به عنوان یک روش درمانی کمک کننده برای اختلال های رفتاری،ناتوانی یادگیری ،افسردگی و پرخاشگری به کار می رود.



کاربرد نقاشی برای کاهش اضطراب بیماران


• اسکیزوفرنیک:

این بیماران عموما با اضطراب نیز روبرو هستند. این اضطراب که عموما با داروهای ضد روان پریشی برطرف نمی شود ممکن است بخشی از طبیعت اسکیزوفرنیا باشد اما گاهی می تواند ناشی از ساختار و کیفیت ویژه زندگی این بیماران در بخش های بیمارستانی باشد. هر کوششی در جهت کاهش اضطراب این بیماران را می توان گامی به سوی درمان و توانبخشی کامل تر و بهبود کیفیت زندگی آنان دانست. در این پژوهش کاربرد نقاشی در کاهش اضطراب این بیماران بررسی شده است. میانگین نمره های اضطراب حاصل از آزمون کتل با استفاده از روش t-student معلوم شد که کاربرد نقاشی در حد معنی داری از نظر آماری سبب کاهش اضطراب بیماران اسکیزوفرنیک می شود. 


•کودکان سرطانی بستری در بیمارستان:


سرطان منجر به تاثیر نامطلوب روی جسم و روان بیمار شده و موجب بروز اضطراب و مشکلات روانی در افراد مبتلا به سرطان می شود.مرحله مداخله به صورت اجرای برنامه نقاشی طی 6 جلسه در روزهای دوم و سوم و چهارم بستری کودکان سرطانی در بیمارستان در دو نوبت صبح و عصر و هر بار به مدت 1 ساعت انجام شد. یافته ها نشان دهنده این بود که قبل از مداخله اضطراب آشکار در اکثر نمونه ها بسیار شدید بود اما بعد از مداخله به سطح متوسط به بالا تغییر یافت. اضطراب پنهان نیز در این کودکان قبل از مداخله در وضعیت متوسط به بالا تا شدید بود که بعد از مداخله وضعیت این نوع اضطراب به سطح متوسط تا نسبتا شدید تغییر یافت. با توجه به نتایج که حاکی از تاثیر نقاشی بر کاهش اضطراب کودکان سرطانی بستری در بیمارستان بود, لذا توصیه می شود استفاده از این روش در مراکز انکولوژی کودکان استفاده شود 


•تاثیر نقاشی درمانی در کاهش رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان عقب مانده ذهنی


برنامه نقاشی درمانی برای این دسته از کودکان به مرحله اجرا درآمد, تحلیل داده ها حاکی از کاهش معنادار رفتارهای پرخاشگرانه دانش آموزان عقب مانده ذهنی در گروه آزمایشی بود.


•همان طور که اشاره شد نقاشی کشیدن به منزله زبان کودکان بوده و با استفاده از آن می توان به مشکلات و اختلالات کودکان پی برد

شاخص های پرخاشگری :

ترسیم خط ها به شکل بسیار سفت و پر رنگ، کشیدن تصویر انسان در ابعاد بسیار بزرگ ، کشیدن لب ها به صورت پهن و بزرگ ، قرار دادن اجزا به شکل ، نامناسب نداشتن اتصال در بین اجزا، کشیدن سلاح یا وسایل تیز و برنده ،ترسیم پاها به شکل باز

شاخص های مرتبط با افسردگی :

کشیدن نقاشی و تصاویر انسان ها در ابعاد بسیار کوچک، استفاده از حاشیه و پایین کاغذ فقط جهت نقاشی ،کشیدن دهان در تصویر انسان ها ،حذف برخی اجزا بدن اشخاص، ترسیم انسان ها به شکل دراز، لاغر و بدون صورت ،کشیدن بازوهای آدم ها به شکل پهن و کوتاه ،ترسیم بازوها به شکل متصل به تنه بدن


شاخص های تکانش گری

نکشیدن برخی موارد در نقاشی ،علاقه به ترسیم سمت چپ انسان ها، رعایت نکردن تناسب در زمان ترسیم اعضا بدن اشخاص، ترسیم محتواهای پرخاشگرانه ،کشیدن اجزا مهم بدن، اختصاص زمان زیاد جهت کشیدن نقاشی ،ترسیم شانه ها اشخاص به شکل نا مناسب

شاخص های مرتبط با ناسازگاری

 کشیدن سر افراد به شکل بسیار ساده ،ترسیم بدن اشخاص به صورت ساده و کلی ،ضعف در کیفیت هنری و دقت ،عدم ترسیم ساق، بازوها، ران و پنجه ها افراد در نقاشی، تغییر دادن مفاهیم، عدم رعایت توازن عمودی در هنگام ایستادن


شاخص های مرتبط با اضطراب 

کشیدن خطوط به شکل نازک و بسیار با شتاب ،کشیدن جزییات غیر مهم ،زدن سایه های تیره و روشن در نقاشی، تغییرات خفیف ،کشیدن پاها به صورت کوچک و نا استوار، دهان اشخاص به شکل خط، بدون نظم و به صورت خنده عصبی رسم می شود.کمک گرفتن از مداد پاک ،نکشیدن دست های اشخاص  به شکل بسیار باز


طبق نظر کارشناسان در این آزمون، چنان چه کودک در نقاشی خود شخصی را نسبت به دیگران قد بلندتر و بزرگتر بکشد نمایانگر این است که آن فرد در ذهن کودک از دیگران بهتر بوده و وابستگی عاطفی به او دارد و به آن ارزنده سازی می گویند.در زمینه ناارزنده سازی، قضیه به صورت بر عکس است. در صورتی که کودک در نقاشی خود، شخصی را حذف، کوچک و ناقص تر و در پایان کار بکشد، نشان می دهد که در ذهن کودک آن شخص نسبت به سایرین بدتر بوده و به نوعی در این نقاشی بی ارزش تلقی شده است.


زمانی که در نقاشی کودک ارزنده سازی پدر و مادر دیده شود، بیانگر رابطه خوب کودک با آن ها است همچنین نا ارزنده سازی والدین در نقاشی کودک به ارتباط غیر سازنده کودک و آن ها اشاره دارد.


در مواردی که تصویر مادر از نقاشی کودک حذف گردد، گفته می شود که بین کودک و او رابطه سازنده ای  وجود ندارد. در صورتی که درباره حذف پدر به طور قطع نظری داده نمی شود و ممکن است دلیل این کار شاغل بودن پدر در محیط خارج از منزل باشد.



آزمون آدمک گودیناف چیست؟

تست آدمک گودیناف طی این سال‌ها به معیاری برای سنجش بلوغ فکری در کودکان، تشخیص تیپ‌های شخصیتی و مسائل ناخودآگاه، و به‌عنوان بخشی از تست‌های عصبی روان‌شناختی استفاده می‌شود.


چگونه آزمون آدمک گودیناف انجام می‌شود؟


این تست هوش برای کودکان با این دستورالعمل شروع می‌شود که: «تصویر یک آدم را بکش. خیلی قشنگ بکش. وقت بگذار و با دقت کار کن».


کشیدن آدمک محدودیت زمانی هم ندارد. اما برای بیشتر کودکان خردسال، به‌طور معمول 10 دقیقه کافی است. اگر زمان بیشتری لازم داشت، ایرادی ندارد.


این نکته‌ها را هنگام اجرای تست آدمک گودیناف رعایت کنید:


مداد یا خودکار روانی به کودک بدهید.کاغذ نقاشی باید حداقل 21 در 30 سانتی‌متر باشد.اگر اگر نقاشی با مداد رنگی کشیده شود، ارزیابی آن هم فرق می‌کند.بگذارید کودک چند تصویر بکشد. سپس بهترین آدمک را برای نمره‌دهی انتخاب کنید.اگر نتایج چند بار آدمک کشیدن، خیلی باهم تفاوت دارند، نشان‌دهنده ناراحتی‌هایی در کودک موردنظر است

جزئیات امتیازدهی نقاشی گروه ب


جزئیات اصلی آدمک سر دارد؛پا دارد؛دست دارد؛تنه دارد؛طول تنه بیشتر از عرض آن است؛شانه‌ها هم نشان داده شده‌اند؛ یعنی تنه از زیر گردن، پهن شده باشد؛هر دو دست و پا به تنه وصل شده‌اند؛دست‌ها و پاها در نقطه‌های درستی به تنه وصل شده‌اند؛گردن هم دارد؛شکل کلی گردن هم‌راستای سر و تنه، یا هردوست.

جزئیات سرآدمک چشم دارد؛ شامل یک یا هر دو چشم؛بینی دارد؛دهان دارد؛بینی و دهان در دوبُعد نشان داده شده‌اند؛ دو لب هم دارد؛سوراخ‌های بینی نشان داده شده‌اند؛مو دارد؛

جزئیات لباس آدمک لباس دارد؛ به‌معنی هرگونه نمایش واضحی از لباس؛دو تکه لباس مشخص دارد؛ مانند کلاه یا شلوار؛همه آدمک پوشیده شده؛ آستین‌ها و شلوار باید نشان داده شوند؛چهار تکه لباس حتما باید نشان داده شده باشند؛ شامل کلاه، کفش، کت، پیراهن، کراوات، کمربند، شلوار؛سایر جزئیات هم کشیده شده‌اند؛ مانند کت و شلوار، لباس و کلاه سربازی و غیره.

جزئیات دستآدمک انگشت دارد (هر چیزی که نشان از انگشت داشته باشد)؛تعداد درست انگشت‌ها نشان داده شده‌اند؛انگشت‌ها در دوبُعد کشیده شده‌اند؛ طول بیشتر از عرض است، زاویه از 180 درجه بیشتر نیست؛تفاوت انگشت شست به‌وضوح نشان داده شده؛دست‌ها از انگشت‌ها و باقی اندام متمایز شده‌اند.

مفاصل مفصل دست، مانند آرنج‌ها، شانه یا هر دو نشان داده شده‌اند؛مفاصل پا، مانند زانو، لگن یا هر دو نشان داده شده‌اند

نسبت‌هاسر آدمک بیشتر از یک‌دوم یا کمتر از یک‌دهم تنه‌اش نیست؛دست‌ها با تنه برابر هستند، اما به زانو نمی‌رسند؛پاها کمتر از تنه، یا بیشتر از دوبرابر آن نیستند؛پا، زیر مچ هم در دوبُعد نشان داده شده، و بیشتر از یک‌سوم یا کمتر از یک‌دهم پاها نیست؛هر دو دست و جزئیات آن به‌صورت دوبُعدی نشان داده شده‌اند

هماهنگی حرکتیخطوط نقاشی محکم، بدون عبور از روی یکدیگر یا شکاف یا هم‌پوشانی هستند؛همه خطوط نقاشی محکم، و با اتصال درست هستند؛طرح کلی سر، بی‌نظمی آشکاری ندارد. فراتر از دایره ساده است. کنترل آگاهانه در آن واضح است؛طرح کلی تنه بی‌نظمی آشکاری ندارد. فراتر از دایره ساده است. کنترل آگاهانه در آن واضح است؛

دست و پا بی‌نظمی آشکاری ندارند. دوبُعدی هستند، و تمایلی به باریک شدن در نقطه اتصال به تنه ندارند.ویژگی‌های متقارن دارد.

جزئیات سرآدمک گوش دارد؛ که در نقاضی تمام‌رخ دو گوش، و در نقاشی نیم‌رخ یکی است؛موقعیت و نسبت گوش‌ها درست است؛جزئیات چشم: ابروها یا مژه‌ها نشان داده شده‌اند؛جزئیات چشم: مردمک نشان داده شده است؛جزئیات چشم: نسبت رعایت شده، یعنی طول بیشتر از عرض است؛جزئیات چشم: نگاه می‌کند؛چانه و پیشانی هم نشان داده شده‌اند


جزئیات نیم‌رخآدمک برآمدگی چانه دارد؛پاشنه به وضوح نشان داده شده است؛مشخصات بدن دارد؛ مانند سر، تنه و پاها؛کل شکل در نیم‌رخ هم بدون خطا نشان داده شده است.

روش محاسبه نمره نهایی و تفسیر نمره گودیناف


برای محاسبه نمره نهایی، همه امتیازات بالا را باهم جمع کنید. در مجموع 51 مورد را بالاتر شمردیم. پس مجموع امتیازات نباید بیشتر از 51 شود.


بر اساس جدول زیر، نمره خام را به سن عقلی کودک تبدیل کنید. برای نمونه، اگر نمره خام آزمون آدمک گودیناف 29 شده، سن عقلی او 10 سال و 3 ماه است.




حالا عدد سال را در 12، یعنی تعداد ماه‌های سال ضرب کرده، و با تعداد ماه‌های سن عقلی جمع کنید. یعنی در مثال بالا، عدد 10 را در 12 ضرب کرده، و با 3 جمع می‌کنیم؛ که عدد 123 به دست می‌آید.


سپس باید سن تقویمی کودک را محاسبه کنیم. برای نمونه، اگر کودک مذکور 8 سال و 10 ماه سن دارد، عدد 8 را در 12 ضرب کرده، و با 10 جمع می‌کنیم؛ که عدد 106 به دست می‌آید.


حالا این دو عدد، یعنی سن عقلی و سن تقویمی را که به‌ترتیب 123 و 106 بودند، در فرمول زیر قرار می‌دهیم تا بهره هوشی کودک به دست بیاید


سن عقلی تقسیم بر سن تقویمی ضرب‌در عدد 100 = بهره هوشی


در مثال ما، 106 را بر 123 تقسیم کرده، در 100 ضرب می‌کنیم. بهره هوشی این کودک، 116 است. او طبق جدول زیر، باهوش تلقی می‌شود.






تست شخصیت شناسی نقاشی ناخودآگاه

گفته بسیاری از خط شناسان و روان شناسان ، افراد در موقعیت های متفاوتی این نقاشی ها را می کِشند ، به عنوان مثال وقتی تلفنی صحبت می کنند ، یا به سخنرانی گوش می دهند و یا یادداشت بر می دارند . و در هنگام کشیدن چنین نقاشی هایی به چیز دیگری می اندیشند و ابداً متوجه حرکت قلم بر روی کاغذ نیستند

اسپنسر می نویسد: "اگرچه اثبات درستی و صحت نقاشی های ناخودآگاه ، سخت و دشوار است ، لیکن این نقاشی های مبهم نمای جالب و ارزشمندی از افکار و شخصیت افراد را به دست می دهد".


اشکال هندسی :


مثلث، مربع و اشکال هندسی دیگر، نماد ذهنی سازمان یافته است و نشان می دهد که شما به گونه ای روشن و آشکار می اندیشید و دارای مهارت های برنامه ریزی هستید. در برنامه ها و طرح هایتان بسیار دقیق عمل می کنید و کفایت و کارآیی بالایی دارید.


اجرام فضایی:


ماه و خورشید و ستارگان و یا اجرام آسمانی دیگر نماد جاه طلبی و بلند پروازی است. شما فرد خوشبینی هستید و این نیاز را در خود می بینید که تأیید شوید و یا مورد تشویق دیگران قرار گیرید.


اشکال درهم:


نشانه ی هیجان و تنش هستند و نشان می دهند که شما در تمرکز دچار اشکال می شوید و همیشه چیزی هست که مزاحم تمرکزتان شود.


 بازی ها:


بازی هایی نظیر نقطه بازی ، دوز یا شطرنج ، حس رقابت را در شما به تصویر می کشند و شما دوست دارید همیشه در بازی ها پیروز باشید و اصلاً برای برنده شدن بازی می کنید.


چهره های خندان و زیبا:


کشیدن چنین تصویرهایی مؤید این است که شما به مردم و دیگران عشق می ورزید، و همواره جنبه های مثبت افراد و شرایط را می بینید. فرد خوشبینی هستید و با دیگران دوستانه برخورد می کنید و علاقه مند به فعالیت های اجتماعی هستید. خصوصیاتی نظیر انسانیت، نیک سرشتی، دلسوزی و همدردی در شما وجود دارد. نسبت به دوستانتان حساس هستید.


چهره های درهم و زشت:


نشانه ی حس سوءظن و بدگمانی در وجود شماست، سعی می کنید رفتاری تلخ و طعنه زننده داشته باشید، با مردم میانه ی خوبی ندارید و در واقع پرخاشگر و طغیانگر هستید، اعتماد به نفس کافی ندارید و در کارهای گروهی همکاری نمی کنید. تندخو هستید و همیشه احساس رنجش و محرومیت می کنید.


فلش ها و نردبان:


نمادی از جاه طلبی در شماست. میل زیادی به تأیید و اثبات خود دارید ، در تصمیمات، یکدنده و سمج عمل می کنید و همیشه سعی در تصدیق توانایی ها و استعدادهایتان دارید.


خانه و کلبه ها:


به دنبال خانه و خانواده ای هستید و نیاز به داشتن خانواده را در خود حس می کنید. میل دارید در خانواده تان سرمایه گذاری کنید ، در جست و جوی سرپناه روحی و معنوی هستید، در جست و جوی خود گمشده تان. احساس ناامنی دارید.


اشکال تکراری و دنباله دار:


نماد صبر و استقامت در شماست، در رفتارهایتان پایبند شیوه و اسلوب هستید و در تمرکز توانمندید. قادرید کارهایتان را به راحتی سازماندهی کنید و با هر چیزی کنار بیایید.


گل و گلدان گیاه و درخت:


شما فردی احساساتی هستید و دوست دارید همیشه در رؤیاهایتان بمانید، روحیه ی مهربانی دارید و با دوستانتان دوستانه رفتار می کنید، فردی اجتماعی هستید.




حیوانات:


شما به حیوانات علاقه دارید و به حمایت از دیگران مشتاقید ، حساس و ملاحظه کار هستید و نیاز به آرامش فکر دارید، احساس می کنید که می توانید از دیگران حمایت کنید.


قلب:


فرد احساساتی هستید. کسی را دوست دارید و رؤیایی هستید. آرزو دارید به شخص خاصی تعلق داشته باشید


آجرها و کتاب هایی که روی هم قرار گرفته اند:


زیر فشار و استرس زیادی قرار دارید و احساس می کنید که با کوچک ترین لرزشی نابود می شوید و فرو می ریزید


غذا و میوه

خوردن را دوست دارید و احتمالا در رژیم به سر می برید


خطوط متقاطع:


احساس خفگی و اختناق دارید. و نیاز به فرار و آزادی را در خود حس می کنید. این سدی است که میان خود و دیگران قرار داده اید و از بروز احساساتتان گریزانید، سعی می کنید عواطفتان را پنهان نمایید تا فرد مناسبی پیدا شود که شایستگی احساس شما را داشته باشد.


چاقو، اسحله و شمشیر:


نشانی از خشونت و عصبانیت در شماست و حتی گاهی تمایلات روانی، حس رقابت و نیاز به اثبات مردانگی در شما را نشان می دهد.


پله ها :


نمادی از جاه طلبی است و نشان می دهد که شما میل به صعود و پیشرفت دارید.



#مژده_فرزام_کیا  #روانشناسی #مشاوره #هنردرمانی#افسردگی #اضطراب #نقاشی #کودک_نوجوان #مشاور_خانواده



  • مژده فرزام کیا

علائم اضطراب کودکان

جمعه, ۸ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۱۲:۴۴ ب.ظ

اگر متوجه افزایش ترس ، استرس و نگرانی در کودک خود شده اید ، ممکن است که آیا آنها با یک اختلال اضطراب روبرو هستند. توانایی شناسایی علائم و نشانه ها اولین قدم اساسی در کمک به کودک شما با اضطراب است.

برخی از علائم عمومی اضطراب در کودکان شامل موارد زیر است :

ترس و نگرانی بیش از حد که اغلب به خانواده ، مدرسه ، دوستان یا فعالیت های دیگر مربوط می شود

احساس نگرانی قبل از وقوع اتفاق

اعتماد به نفس پایین و عزت نفس

علائم جسمی مانند دل درد ، سردرد ، دردهای عضلانی ، یا تنش

خستگی و بی قراری

تحریک پذیری

تغییر در اشتها

عدم تمرکز

تحریک پذیری و ناتوانی در آرامش

مشکل خواب و کابوس

ترس از اشتباه یا 

خجالت کشیدن



نگرانی های غیرقابل کنترل یا بیش از حد مربوط به فعالیت ها و برنامه های روزمره

نگرانی های غیر واقعی که بر روی یک موضوع یا موقعیت خاص متمرکز نیستند

نگرانی در مورد آینده

مشکل در به حداقل رساندن نگرانی

نیاز مداوم به اطمینان خاطر

نگرانی غیرمعمول در مورد برآورده کردن انتظارات از خانواده ، مدرسه یا د

وستان


نگرانی یا پریشانی بیش از حد در هنگام دور بودن یا فکر کردن در مورد دور بودن از والدین

امتناع از رفتن به مدرسه

نگرانی شدید یا ترس از خواب در محلی بجز خانه

احساس ترس یا وحشت هنگام جدا شدن از والدین

چسبیدن به والدین

نگرانی یا ترس بیش از حد از یک موقعیت خاص ، مانند دندانپزشکی ، عبور از روی پل یا قرار گرفتن در آسانسور است

ترس یا نگرانی بیش از حد در مورد شیئی مانند حیوانات ، حشرات یا سوزن ها


ترس یا نگرانی بیش از حد در موقعیت های اجتماعی

ترس از قضاوت یا ارزیابی منفی توسط دیگران

پرهیز از موقعیت های اجتماعی و مدرسه

روابط معدود همسالان یا دوستی های خارج از خانواده


روشهای کمک به کودک در کاهش اضطراب:


یکی از راه های کمک به کودک برای کاهش اضطراب ، آموزش راه های کنار آمدن با عوامل استرس زا است. در اینجا چند مورد بیان شده است :


با کودکان یوگا کنید.

یک مکان آرام را شناسایی کنید که ایمن باشد و به کودکان فضای کافی برای بازی و نفس کشیدن را می دهد.

تمرینات تنفس عمیق را به آنها بیاموزید.

برای پروژه های هنری مانند نقاشی و کاردستی مواد لازم را تهیه کنید.

به کودکان کمک کنید تا افکار منفی خود را شناسایی کرده و با آنها مقابله کنند.

به آنها اجازه دهید دفتر یادداشتی را برای نوشتن احساسات خود داشته باشند.

برای کمک به کودک در شناسایی شخصیت هایی که با اضطراب روبرو هستند ، کتاب بخوانید.

برای انجام فعالیت بدنی بیرون بروید.


درمان اضطراب در کودکان :


شواهد تجربی مبنی بر تأثیر کوتاه مدت درمان های شناختی رفتاری ( CBT) و مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRI) برای کودکان و نوجوانان وجود دارد.


مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی همچنین ممکن است به کودکان در مدیریت علائم اضطراب کمک کند. تحقیقات معتبر دریافتند که استفاده از تکنیک های درمان مبتنی بر ذهن آگاهی ممکن است به کودکان و نوجوانان مبتلا به اضطراب جدایی ، اضطراب تعمیم یافته و اضطراب اجتماعی کمک شایانی کنند .


اضطراب چیزی است که همه بچه ها تجربه می کنند. اینکه هر چند وقت یکبار آن را تجربه می کنند و شدت آن چقدر باشد مشخص می شود که آیا شما باید برای کودک خود از یک متخصص کمک بگیرید یا خیر.


اگر علائمی مانند نگرانی و ترس بیش از حد یا علائم جسمی مانند دل درد ، سردرد و طپش قلب مشاهده کردید ، ممکن است وقت آن باشد که به پزشک کودک خود مراجعه کنید.



#مژده_فرزام کیا #مشاور_خانواده #مشاوره_کودک_و_نوجوان #اضطراب #کودک #پاور_پوینت #مقاله













  • مژده فرزام کیا

مشاوره

پنجشنبه, ۷ ارديبهشت ۱۴۰۲، ۰۹:۰۱ ب.ظ

در این پیج مطالب روان شناسی کودک و نوجوان،روابط بین فردی،همسر داری ،اختلالات روان شناسی مورد بحث قرار میگیرد و پاسخگوی سوالات شما عزیزان نیز هستم .امیدوارم بتوانم در جهت بهبود تفکر و بهبود روابط قدمی مثبت بردارم.

  • مژده فرزام کیا